Νέα

Ὁμιλία ἐψηφισμένου Ἐπισκόπου Πελαγονίας κ. Μαξίμου

Ὁμιλία ἐψηφισμένου Ἐπισκόπου Πελαγονίας κ. Μαξίμου
ἀναγνωσθεῖσα πρὸ τῆς χειροτονίας αὐτοῦ
Ἱερὰ Μονὴ Ταξιαρχῶν Ἀθικίων Κορινθίας
Σάββατο τῆς Διακαινησίμου, 21-4/4-5-2019

Μακαριώτατε Άγιε Προκαθήμενε της Ιεράς Ημών Συνόδου,
Σεβασμιώτατοι και Θεοφιλέστατοι Ιεράρχες,
Σεβαστοί Πατέρες,
Φίλτατοι αδελφοί μου εν Χριστώ,

Maximos

Ο Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης, μαθητής του Αγ. Παύλου και μυημένος στα μυστήρια του Θεού, μας λέει ότι:
«Ἔστι μὲν ἱεραρχία ... τάξις ἱερὰ καὶ ἐπιστήμη καὶ ἐνέργεια πρὸς τὸ θεοειδὲς ὡς ἐφικτὸν ἀφομοιουμένη ... Σκοπὸς οὖν ἱεραρχίας ἐστὶν ἡ πρὸς θεὸν ὡς ἐφικτὸν ἀφομοίωσίς τε καὶ ἕνωσις.» (Περί τῆς Οὐρανίας Ἱεραρχίας, 3:1-2).

Δηλαδή:
«Η ιεραρχία είναι ιερή τάξη, νοερή κατάσταση, και ενέργεια η οποία όσο το δυνατόν συμμετέχει στην Θεία Ομοίωση ... Ο σκοπός της ιεραρχίας είναι να ενδυναμώνει τους ανθρώπους να γίνονται όσο μπορούν σαν τον Θεό και να είναι ενωμένοι μαζί Του.»

Με άλλα λόγια, η Εκκλησία είναι διοργανωμένη ως ιεραρχία διότι αυτός είναι ο σιγουρότερος τρόπος που μας φέρνει σε ένωση με τον Θεό. Η κεφαλή της Εκκλησίας είναι ο Χριστός, ο οποίος είναι επίσης και ο σκοπός για τον οποίον αγωνίζονται όλα τα μέλη της Εκκλησίας. Κάτω από τον Χριστό είναι ο χορός των ιεραρχών, δηλαδή η Σύνοδος των Επισκόπων, οι οποίοι συνεδριάζουν υπό την έμπνευση του Αγίου Πνεύματος για να καθοδηγήσουν την Εκκλησία στο δρόμο της δικαιοσύνης.


Η Σύνοδος αποτελείται από τους τοπικούς επισκόπους, ιεράρχες οι οποίοι έχουν εκλεχθεί από την Εκκλησία λόγω της οσιότητος και σοφίας τους για να φροντίσουν για τις ψυχές των πιστών στις επισκοπές τους.

Οι επίσκοποι αντιπροσωπεύονται στις ενορίες από τους ιερείς, άνδρες οι οποίοι έχουν γνώση των θείων πραγμάτων και δύνανται να μεταδώσουν αυτή τη γνώση και εμπειρία στους πιστούς δια του κηρύγματος και των Αγίων Μυστηρίων. Ακολουθούν οι υπόλοιπες τάξεις της ιεραρχίας. Οι διάκονοι βοηθούν τους ιερείς στις ακολουθίες και στην κατήχηση. Οι μοναχοί περνούν την ζωή τους στην υπακοή και στην άσκηση για να καθαρισθούν από τα πάθη. Τέλος, οι πιστοί του λαού αγωνίζονται για την σωτηρία τους μέσα στον κόσμο, αντιμετωπίζοντας τους πειρασμούς της ζωής με την βοήθεια του κλήρου.


Τα κατώτερα μέλη της Ιεραρχίας (τα οποία είναι λιγότερο μυημένα στα θεία μυστήρια) μιμούνται τα ανώτερα μέλη (τα οποία έχουν λάβει μεγαλύτερη μερίδα της Θείας Χάριτος). Με την υπακοή στις προς σωτηρίαν οδηγίες του ιεράρχου τους, οι πιστοί πλησιάζουν όλο και περισσότερο τον Θεό. Κάθε τάξη οδηγεί την τάξη που την ακολουθεί προς τα πάνω. Με αυτό τον τρόπο κάθε μέλος της ιεραρχίας προοδεύει στην αρετή, και ολόκληρη η Εκκλησία σύσσωμη λειτουργεί αρμονικά εν πνεύματι ειρήνης και αγάπης.

Αδελφοί μου εν Χριστώ,

Ακριβώς λόγω υπακοής δέχθηκα να γίνω Επίσκοπος Πελαγονίας. Το αξίωμα αυτό υπερβαίνει την ικανότητα και την δύναμή μου. Η προτίμηση μου είναι να αρνηθώ και να συνεχίσω απλά ως ιερομόναχος στην ησυχία του μοναστηριού μου. Αλλ᾽ η υπακοή στην Ιερά Σύνοδο μου ανατρέπει την κάθε αντίρρηση και διαμαρτυρία. Εάν δεν υπακούσω στους ανωτέρους μου, πώς θα ζητήσω υπακοή από τους μαθητές μου; Ή αν παρακούσω την Εκκλησία, πώς να ισχυρισθώ ότι αντιπροσωπεύω την Εκκλησία; Εάν δεν κόψω το θέλημά μου για να ακολουθήσω το θέλημα του Θεού, πώς θα περιμένω βοήθεια από τον Θεό στο ποιμαντικό μου έργο;


Η Εκκλησία της Λατινικής Αμερικής, που θα είναι η ευθήνη μου, είναι σχετικά μικρή, τα πρόβατα του ποιμνίου είναι ολίγα. Αλλά παρ΄ όλες τις ελπίδες, σε λίγο καιρό έχει αυξηθεί από σχεδόν τίποτε ώστε να είναι πολλές κοινότητες που χρειάζεται ένα επίσκοπο να τις οδηγήσει. Ο Θεός κινεί το χέρι Του να συμμαζεύει πάντα τα έθνη εις το ποίμνιο του Χριστού. Δόξα τω Θεώ για την πρόνοια Του για το γένος των ανθρώπων, ακόμα και σ΄αυτές τις δύσκολες μέρες!


Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσὐνη μου στα πρόσωπα που έχουν παίξει ένα μεγάλο ρόλο στη ζωή μου. Πρώτ' απ' όλα, στους γονείς μου, τον π. Θωμά και την Πρεσβυτερα Ρούθ, που με ανέθρεψαν στη Ορθόδοξη Πίστη, στην ευσέβεια, με το Πάτριο Ημερολόγιο και με όλες τις παραδόσεις των Αγίων Πατέρων. Χωρίς αυτούς δεν θα είχα κατωρθώσει σχεδόν τίποτα στη ζωή μου. Δεύτερον, στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κύριο Παύλο, τον πρώτο μου Γέροντα, που με κούρεψε στο μοναχικό σχήμα και με δίδαξε την καλογερική ζωή. Το θάρρος του μπροστά στις αντιξοότητες της ζωής με εμπνέει συνεχώς. Τρίτον, στον πνευματικό μου πατέρα και Μητροπολίτη Αμερικής κύριο Δημητριο. Η ακράδαντη υποστήριξή του μου δείνει την δύναμη που μου χρειάζεται. Βασίζομαι στην σοφία του να με καθοδηγεί τα επόμενα χρόνια, και στην ποιμαντορική του εμπειρία να με βοηθεί στην ηγεσία του ποιμνίου της Λατινικής Αμερικής. Επίσης, Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμώς τους αδελφούς μου ιεράρχες της Ιεράς Συνόδου της Ελλάδος. Η υποστήρηξη τους για την εν Αμερική Εκκλησία από την αρχή της με τον αείμνηστο Μητροπολίτη Αστορίας κυρό Πέτρο έχει κάνει εφικτό το ιεραποστολικό έργο της Ορθοδοξίας που ταπεινώς προσπαθούμε να επιτελούμε στις δύο ηπείρους της Αμερικής.


Τέλος, ζητώ τις προσευχές όλων των ευσεβών και Ορθοδόξων Χριστιανών που συνάχθηκαν σήμερα εδώ. Μόνο με τις πρεσβείες σας προς τον Θεό θα μπορέσω να βρώ την δύναμη να κυβερνήσω την Εκκλησία. Παρακαλώ να προσεύχεσθε για μένα, και να γνωρίζετε ότι οι προσευχές μου, αν και ανάξιες, κατευθύνονται συνεχώς προς τον Χριστό πάνω στον Ουρανό για την βοήθεια και την σωτηρία των ψυχών σας.

Είθε ο Θεός να ευλογήσει αυτό το Μοναστήρι, την Επαρχιακή μας Σύνοδο, τον Κλήρο και όλους τους πιστούς της Ιεράς ημών Μητροπόλεως.

Η ευλογία του Κυρίου ημών Ιησού Χρισού είη μετά πάντων υμών!