Νέα

Συμπεράσματα 10ης Γενικής-Ετήσιας Συνάντησης του ΝεΟΣ

Η ΔΕΚΑΤΗ Γενική Συνάντηση του Νεανικού Ορθοδόξου Συνδέσμου της Εκκλησίας μας των Γνησίων Ορθοδόξων Χριστιανών Ελλάδος πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 27-10/9-11-2019, στὴν αίθουσα του Δημαρχείου Νίκαιας, παρουσίᾳ του Σεβ. Μητροπολίτου Πειραιώς και Σαλαμίνος κ. Γεροντίου, του Θεοφ. Επισκόπου Γαρδικίου κ. Κλήμεντος, Κληρικών, και περίπου 200 νέων αμφοτέρων των φύλων, από την Αθήνα, τον Πειραιά, την υπόλοιπη Αττική και από άλλες περιοχές (Χαλκίδα, Βόλο, Λάρισα, Καβάλα κ.λπ.).

NeosEtisia19


Το θέμα της ήταν: «Εκκλησιασμός: να πάω ή θα χάσω τον χρόνο μου;».

Από την όλη ενδιαφέρουσα Εκδήλωση προέκυψε το συμπέρασμα ότι σαν Ορθόδοξοι Χριστιανοί νέοι, και μάλιστα μέλη της Εκκλησίας μας των Γνησίων Ορθοδόξων του Πατρίου Ημερολογίου, γνωρίζουμε ότι η Πίστη μας αποτελεί συνδυασμό θεωρίας και πράξης. Όπως πιστεύουμε έτσι και λατρεύουμε τον αληθινό Θεό μας. Αυτά που παραδεχόμαστε σαν δογματικές αλήθειες για τη σωτηρία μας, τα ζούμε και τα εκφράζουμε στη θεία Λατρεία της Εκκλησίας μας. Κέντρο της είναι ο Θεάνθρωπος Κύριος Ιησούς Χριστός, ο Οποίος μας προσφέρεται ως λόγος και ως μυστήριο για να συμμετέχουμε στην αιώνια ζωή που χαρίζει. Έτσι η ζωή μας εδώ στη γη ανοίγεται στην αιωνιότητα, ευλογείται και αγιάζεται. Ειδικά στη Θεία Λειτουργία ο Σωτήρας Χριστός μας ενώνει μαζί Του με τη Θεία Ευχαριστία και μας καθιστά ένα σώμα, όπου επικρατεί η ειρήνη και η αγάπη μεταξύ μας. Με τη βεβαιότητα ότι όπου κυριαρχεί η Αλήθεια της Τρισηλίου Θεότητος, εκεί βασιλεύει και η αληθινή Αγάπη.


Όλα αυτά έρχονται σε αντίθεση προς το πνεύμα που επικρατεί στον κόσμο, όπου ο Θεός απωθείται και η αληθινή Λατρεία Του λησμονείται ή και απορρίπτεται. Οι ρυθμοί του κόσμου σε άλλα πράγματα παραπέμπουν και άλλα υπηρετούν. Η έμφαση δίνεται σε αξίες και επιδιώξεις που φράζουν τον δρόμο προς τον Ουρανό και αποστεγνώνουν τις ψυχές από την πραγματική τους ανάγκη, από τον Θεό και τη ζωή Του. Οι δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας, τα ψηφιακά και ηλεκτρονικά επιτεύγματα, μπορεί να φαίνεται ότι παρέχουν απεριόριστες προοπτικές, όμως με τίποτε δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τη σχέση με τον αληθινό Θεό και την διαπροσωπική επικοινωνία των ανθρώπων, που εμπνέει και τροφοδοτεί ο εκκλησιαστικός τρόπος ζωής και η Λατρεία της Εκκλησίας.


Βέβαια, είναι γνωστό ότι υφίστανται προβλήματα, τα οποία δεν ενθαρρύνουν την προσέλευση ιδίως των νέων στη θεία Λατρεία, όπως σχετικά με τη γλώσσα, τα λειτουργικά σύμβολα, τους ανθρώπους που υπηρετούν και τον τρόπο που την επιτελούν κ.λπ.. Όλα όμως αυτά με κατάλληλη πνευματική καλλιέργεια βρίσκουν λύσεις. Αν δεν μας ελκύει η θεία Λατρεία, το πρόβλημα είναι κυρίως σε μας και όχι σε εκείνην. Εμείς είναι που χάσαμε αρκετά τον πνευματικό μας προσανατολισμό, αποκρύωσε η πίστη μας, έσβησε ο ζήλος μας, παραβλέψαμε την αρετή, αλλοτριωθήκαμε, μας επηρέασε και επηρεάζει ο κόσμος σε μεγάλο βαθμό και μας απομακρύνει από τον αληθινό σκοπό της ζωής μας και από την εκπλήρωση της χριστιανικής μας κλήσης.


Είναι κοινή διαπίστωση ότι έχουμε ανάγκη από καλύτερη μετάνοια, πνευματική τακτοποίηση και προετοιμασία στο βάθος της ψυχής μας, για να αποφύγουμε τα εμπόδια που μας βλάπτουν και μας στερούν τις θείες δωρεές· είναι ανάγκη να δυναμώσουμε την πίστη μας, να ξαναβρούμε τον ζήλο μας, όπως και τον εκκλησιαστικό τρόπο και ρυθμό ζωής και πορείας. Ώστε να καταφεύγουμε με εμπιστοσύνη και λαχτάρα στο λιμάνι της Εκκλησίας, να ανακουφίζεται και γιατρεύεται η ύπαρξή μας και να συμμετέχουμε ενεργά στη Λατρεία και Ζωή της· να κοινωνούμε Χριστό και να ζούμε θυσιαστικά, ομολογιακά, αγαπητικά και ευχαριστιακά· για να έχει η ζωή μας νόημα και ενδιαφέρον, να κάνουμε καλό στους γύρω μας, να έχουμε χαρά και ελπίδα, να είμαστε φιλόθεοι και φιλάνθρωποι, ζωντανές και αληθινές Εικόνες Θεού. Αυτή είναι η ειλικρινής ευχή και επιδίωξή μας και γι’ αυτά θα αγωνισθούμε και θα παλέψουμε.

 

Η Συντονιστική Επιτροπή του ΝεΟΣ