Νέα

Εκοιμήθη ο π. Αβραάμ Τσιμηρίκας

Το Σάββατο, 22-11/5-12-2020 εκοιμήθη ο π. Αβραάμ Τσιμηρίκας, Πρωτοπρεσβύτερος του Ιερού Ναού Τιμίου Προδρόμου Μεσορόπης της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων και Μαρωνείας της Εκκλησίας ΓΟΧ Ελλάδος.

π Αβραάμ1Ο π. Αβραάμ γεννήθηκε στη Μεσορόπη Καβάλας το 1940, έβδομο παιδί του Γεωργίου και της Κωνσταντίνας, όπου έμαθε τα πρώτα του γράμματα και στη συνέχεια τελείωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στην Ελευθερούπολη. Έπειτα πέτυχε στη Νομική σχολή της Θεσσαλονίκης και στο Οικονομικό τμήμα αυτής, εργαζόμενος ταυτόχρονα πρώτα σε διάφορες εργασίες και κατόπιν στο Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης στη Διεύθυνση Συγκοινωνιών, όπου το 1966 μετετέθη στην Καβάλα σε αντίστοιχη θέση.

Επειδή ο ζήλος και το ενδιαφέρον για την Εκκλησία, αλλά και η γνώση της Θεολογίας ήταν ο κυριότερος στόχος της ζωής του, γράφτηκε στη Θεολογική σχολή του ΑΠΘ και το 1977 τελείωσε με άριστα.

Το όνειρό του πλέον ικανοποιείται γιατί και τη θεολογική επιστήμη σπουδάζει, την βιώνει ουσιαστικά, και αρχίζει τη διδασκαλία διοριζόμενος ως καθηγητής μέσης εκπαίδευσης σε εφήβους. Διετέλεσε στην αρχή καθηγητής και έπειτα ως Λυκειάρχης οργάνωσε τη συγκρότηση της Επαγγελματικής Σχολής στην Ελευθερούπολη.

Ο π. Αβραάμ δημιούργησε οικογένεια, που και αυτή αποτελεί πρότυπο για την ενορία μας. Το 1972 παντρεύτηκε την Αναστασία Φλώρου, δασκάλα στο επάγγελμα, με την οποία απέκτησε έξι παιδιά. Τον Γιώργο, στρατιωτικό γιατρό πατέρα επτά παιδιών, την Κωνσταντίνα, ψυχολόγο καθηγήτρια και μητέρα πέντε παιδιών, τη Λαμπρινή, καθηγήτρια φιλόλογο, την Μαρία, πολιτικό μηχανικό υπάλληλο της αντιπεριφέρειας Καβάλας, την Αγγελική, αξιωματικό του Λιμενικού σώματος και μητέρα τεσσάρων παιδιών και τον Άγγελο, ψυχολόγο και πατέρα πέντε παιδιών.

Το ενδιαφέρον για την γενέτειρα του τον οδήγησε να διδάσκει ο ίδιος ως κατηχητής στην Ενορία του Τιμίου Προδρόμου και μετά το 1998 όπου χειροτονήθηκε Ιερέας από τον μακαριστό Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης και Δημητριάδος Μάξιμο, οργάνωσε εννέα τμήματα κατηχητικών σχολείων τα οποία λειτουργούν μέχρι σήμερα καλύπτοντας το σύνολο των ενοριτών ανάλογα με την ηλικία.

Ο π. Αβραάμ στο διάστημα των 23 χρόνων ως Ιερέας έδειξε δραστηριότητα τέτοιου μεγέθους, που θα μπορούσαμε να πούμε ότι πλησιάζει σε ποιότητα αυτή των μεγάλων παλαιών ποιμένων και διδασκάλων της Εκκλησίας μας.

Ο π. Αβραάμ υπήρξε κληρικός απλός αλλά ταυτόχρονα και ποιοτικός, σύγχρονος και παραδοσιακός, αυστηρός και επιεικής και με πολλά άλλα χαρίσματα, τα οποία τον καθιέρωσαν ως μια ιδιαίτερη προσωπικότητα στο χώρο του πάτριου ορθόδοξου εορτολογίου (ΓΟΧ).

Κάθε άνθρωπος που υπηρετεί το γενικό καλό συναντάει εμπόδια στο έργο του. Τα αντιμετώπισε από όπου κι αν προέρχονταν με σεβασμό, σοβαρότητα, πατρική αγάπη και σύνεση, επειδή ο ζήλος του ήταν αγνός και το ενδιαφέρον του πώς να περιφρουρηθεί και να υπερασπισθεί η ενορία, η αλήθεια και όσα γενικά μας αφήνει η Εκκλησία ως τρόπο ζωής του χριστιανού.

π Αβραάμ2Εξέπνευσε σε ηλικία 80 ετών. Η Εξόδιος Ακολουθία τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου στην Μεσορόπη την Κυριακή, 23-11/6-12-2020, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Φιλίππων και Μαρωνείας κ. Αμβροσίου.

Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι ο Θεός, ως καρδιογνώστης, θα τον κρίνει έτσι ώστε να τον πάρει κοντά Του και από εκεί ψηλά που θα βρίσκεται να παρακαλεί και να μεσιτεύει για τα πνευματικά του τέκνα, την ενορία και τους ορθοτομούντας τον λόγον της αληθείας.

Η μνήμη σου π. Αβραάμ θα μείνει αιώνια στην οικογένειά σου, στην ενορία μας και στην ομολογία του πάτριου ορθόδοξου ημερολογίου των Γνήσιων Ορθοδόξων Χριστιανών (ΓΟΧ).

 

Μεσορόπη Καβάλας, 09 Δεκ./ 26 Νοεμ. 2020
π. Ευστράτιος Βαζακίδης
Πρεσβύτερος