Δραστηριότητα

Εκδήλωση Λάρισας

Εκδήλωση Νέων Λάρισας

Εορταστική Τιμητική Εκδήλωση

Το Σάββατο 18/31 Ιανουαρίου ημέρα κατά την οποία άγει τα ονομαστήρια του ο Σεβασμιώτατος Λαρίσης και Πλαταμώνος κ. Αθανάσιος, οι Νεανικός Ορθόδοξος Σύνδεσμος της Μητροπόλεως διοργάνωσε εορταστική εκδήλωση προς τιμήν του Σεβασμιωτάτου.

 

Το πρωί του Σαββάτου, συνελλειτούργησαν στον κατάμεστο καθεδρίκο ναό του Ευαγγελισμού, ο Σεβ. Λαρίσης κ. Αθανάσιος, ο Σεβ. Αττικής κ. Χρυσόστομος και ο Θεοφ. Χριστιανουπόλεως κ. Γρηγόριος. Μετά το πέρας της εορτίου θείας Λειτουργίας, σύσσωμοι όλοι, κατευθύνθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων “Κιβωτός” στην οποία και έλαβε χώρα η εκδήλωσις που έτοιμασαν οι νέοι της Μητροπόλεως. Με την παρουσία του, τίμησε τον εορτάζοντα Μητροπολίτη και ο Σεβ. Θεσσαλονίκης κ. Μάξιμος ο οποίος κατεύθασε για να παραστεί στην εκδήλωση.

 


Το πρόγραμμα της εκδήλωσης, η οποία είχε γενικότερο θέμα: “Το κατανυκτικό Τριώδιο” άρχισε με παρουσίαση πλούσιου φωτογραφικού υλικού και ενημερώσεως για την εν γένει νεανική δραστηριότητα της Εκκλησίας μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και ιστορική αναφορά στην « ‘Ενωση Νέων» της οποίας συνέχεια αποτελεί ο ΝΕ.Ο.Σύνδεσμος. Την επιμέλεια είχε η υπεύθυνη Σύνδεσμος Ουρ. Ζιώγα η οποία μαζί με τον Κ. Γαλάνη είχαν τον γενικότερο συντονισμό στη διοργάνωση.


Οι νέοι της Μητροπόλεως, ως ελάχιστο δείγμα της αγάπης  και της εκτίμησής τους προς τον πνευματικό τους πατέρα, έδωσαν στον Σεβασμιώτατο Λαρίσης ένα αρχιερατικό εγκόλπιο για την πολυετή, σοφή και καρποφόρα του διακονία. Ο ταπεινός ιεράρχης δέχθηκε με συγκίνηση αυτή την προσφορά των νέων, λέγοντας πως ευφραίνεται να βλέπει τα παιδιά του «ως νεόφυτα ελαιών κύκλω της τραπέζης του», στον οποίο τα πρόσωπα  διακρίνει τους άξιους συνεχιστές του αντιοικουμενιστικού αγώνα και της τήρησης των παραδόσεων. Στη συνέχεια μοίρασε αναμνηστικά δώρα με τη σειρά του, στους παριστάμενους αρχιερείς και πρεσβύτερους καθώς και σε όλους τους παρευρισκομένους. Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης έκλεισε με την ευλόγηση και κοπή της πρώτης Βασιλόπιτας του Συνδέσμου της οποίας την ακολουθία έψαλλαν νέα παιδιά.


Ακολούθησε το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης με την κεντρική ομιλία η οποία είχε θέμα : “Εισαγωγή στο κατανυκτικό Τριώδιο” την οποία επιμελήθηκε ο Λ. Πίττος, Τεχνολόγος Εκπαιδευτικός και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Συνδέσμου. Έγινε μια ιστορική, λειτουργική, θεολογική και φιλοκαλική προσέγγιση αυτής της τόσο κατανυκτικής περιόδου, η οποία δυστυχώς στις μέρες μας έχει αποσυνδεθεί από το πραγματικό της περιεχόμενο με την αναβίωση διονυσιακών διασκεδάσεων και τη τυπολατρική τήρηση κάποιων «εθίμων». Στη διάρκεια της ομιλίας υπήρχαν παρεμβολές βίντεο με εικόνες και ύμνους παρμένες από τον αξεπέραστου κάλλους υμνολογικό πλούτο του Τριωδίου, την επιμέλεια των οποίων είχε ο Ν.Δ.Καλοσκάμης, καθηγητής Πληροφορικής και μέλος του ΝΕ.Ο.Σ. Ο συνδιασμός λόγου, εικόνας και ήχου, ανέδειξε πραγματικά τον κατανυκτικό χαρακτήρα του Τριωδίου ως περιόδου μετανοίας, προσευχής και νηστείας. Το αποτέλεσμα ικανόποιησε όλους τους παρευρισκόμενους οι οποίοι έμειναν με τις καλύτερες εντυπώσεις. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε επίσης, ο Δήμαρχος της Λάρισας κ. Τζανακούλης, ο Αντινομάρχης κ. Καλομπάτσιος και η  Τομεάρχης Πολιτισμού Ν.Ο.Δ.Ε. Λάρισας, Θέκλα Παρασκευούδη.


Η εκδήλωση έκλεισε με σύντομο χαιρετισμό του Σεβ. Θεσ/νίκης κ. Μαξίμου, ο οποίος συνεχάρη τους νέους της Μητροπόλεως  για αυτή τους την προσπάθεια, υπογραμμίζοντας εντόνως ότι σε μια κοινωνία ηθικώς παραπαίουσα, πνευματικά αδιάφορη και ξεκομμένη από τις ελληνορθόδοξες αρχές με τις οποίες ανετράφη, απαιτείται οι Γνήσιοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί με τη βιοτή τους, να δείξουν φρόνημα ομολογιακό και η Εκκλησία ενωμένη και δυνατή, μακριά από μικροπολιτικές και σκοπιμότητες να παραμείνει το λιμάνι και ο φάρος όλων των πιστών.

Ακολούθησε γεύμα που παράθεσε ο Σεβ. Λαρίσης στους Αρχιερείς, στη νεότητα και σε αυτούς που ήρθαν από μακριά. Ήταν μία ακόμα ομολογουμένως επιτυχημένη, από κάθε άποψη, εκδήλωση του Νεανικού Ορθοδόξου Συνδέσμου. Είθε συν Θεώ να επαναληφθούν και άλλες τέτοιες πνευματικές εκδηλώσεις.

Η Συντονιστική του ΝΕ.Ο.Σ.

Η Συντονιστική του ΝΕ.Ο.Σ.

{backbutton}