Δραστηριότητα

Η Ζ’ Πανελλήνια Συνάντηση του Νε.Ο.Σ

Το Σάββατο της 5ης Νοεμβρίου 2016 (23η Οκτ. εκ. ημ.) ο Νεανικός Ορθόδοξος Σύνδεσμος της Εκκλησίας μας, διοργάνωσε με την ευχή και ευλογία της Ιεράς Συνόδου μας, την καθιερωμένη πλέον, 7η κατά σειρά Πανελλήνια Συνάντηση των Γνησίων Ορθοδόξων νέων, για πρώτη φορά εντός των ορίων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, και συγκεκριμένα στον φιλόξενο και συνάμα σύγχρονο πολιτιστικό χώρο του Δήμου Γαλατσίου, το περίφημο «Καμίνι», το οποίο ευγενώς παραχωρήθηκε από τον Δήμο Γαλατσίου.

 7panellinia10

Μετά τις σύντονες ενέργειες της Συντονιστικής Επιτροπής, σε συνεργασία με τις κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις και τους αρμοδίους φορείς του Δήμου, συγκεντρώθηκαν, χάριτι Θεού, περί τα 260 νέα παιδιά, νέοι και νέες  ηλικίας 15 – 35 ετών, από το λεκανοπέδιο αλλά και από διάφορα μέρη της ελληνικής υπαίθρου, όπως από Λάρισα, Βόλο, Χαλκίδα, Πάτρα και αλλού, για να συζητήσουν, να προβληματιστούν και να καταθέσουν τις απόψεις τους πάνω σε ένα κρίσιμης σημασίας, άκρως επίκαιρο και ενδιαφέρον θέμα το οποίο είχε τίτλο: «Σχέση Ζωής ή σχέσεις στιγμής;».

7panellinia5

Κατά την έναρξη της 7ης Πανελλήνιας Σύνταντησης των Νέων της Εκκλησίας μας, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος, ως Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής Νεότητος, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό καλοσωρίζοντας τα νέα παιδιά, στην όμορφη αυτή νεανική συντροφιά.

7panellinia7

Η φετινή προσκεκλημένη εισηγήτρια ήταν η Νικολέτα Βε, φοιτήτρια της Ιατρικής, η οποία δραστηριοποιείται και στα Κατηχητικά του Ιερού Ναού Αγίων Αποστόλων Δάφνης Αθηνών. 

7panellinia9

Ως χριστιανή νέα αλλά και με την ιδιότητά της ως φοιτήτρια της Ιατρικής, παρουσίασε με ζωντανό και άμεσο τρόπο τις κοινωνικές, ψυχολογικές και ιατρικές προεκτάσεις του πολύπτυχου αυτού θέματος το οποίο δύσκολα εξαντλείται, πυροδοτώντας κυριολεκτικά το «καμίνι» της συζητήσεως που ακολούθησε.

7panellinia3

 Οι νέοι μας χωρισμένοι ανά ηλικίες, σε δύο αμφιθέατρα χωρητικότητας 160 ατόμων έκαστο, είχαν την ευκαιρία επί σχεδόν δύο ώρες να καταθέσουν, εκφώνως και γραπτώς, ερωτήσεις και προβληματισμούς στα δύο προεδρεία που συστάθηκαν. Για την ηλικιακή ομάδα των 15 – 20 ετών, ανέλαβαν την διακονία αυτή ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Γαρδικίου κ. Κλήμης και ο Αιδεσιμώτατος π. Γεώργιος Γιάν.

7panellinia2

Στην ηλικιακή ομάδα των 21 και άνω, έδωσαν απαντήσεις και κατευθύνσεις οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες, Αττικής και Βοιωτίας κ. Χρυσόστομος και Δημητριάδος κ. Φώτιος. Τον συντονισμό των δύο συζητήσεων είχαν επιφορτιστεί οι εκπαιδευτικοί και κατηχήτριες Ευσεβία Σφακιανάκη και Μαρία Τομαή, αντίστοιχα.

7panellinia8

Ακολούθησε διάλειμμα μισής ώρα κατά το οποίο, οι νέοι μας έβγαλαν αναμνηστικές φωτογραφίες και τους προσφέρθηκαν νόστιμα εδέσματα και αναψυκτικά, ενώ είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν έκθεση χριστιανικού βιβλίου που είχε στηθεί στο χώρο υποδοχής και να περιδιαβούν τους όμορφους χώρους πέριξ του "Καμινιού" απολαμβάνοντας την πρόσκαιρη ηλιοφάνεια και καλοκαιρία που επικράτησε εκείνη την ημέρα.

7panellinia13 

Με τη λήξη του διαλείμματος, προβλήθηκε ένα δεκαπεντάλεπτο καθηλωτικό βίντεο, με την ομολογιακή διάλεξη μίας νεαρής κοπέλας, η οποία υπήρξε επιζήσαν βρέφος από έκτρωση (πατήστε ΕΔΩ). Ο βασικός λόγος που εστιάστηκε η προσοχή σε αυτήν την δυσάρεστη και ίσως ανεπανόρθωτα ψυχικά τραυματική συνέπεια των ελεύθερων προγαμιαίων σχέσεων, είναι διότι η χριστιανική πατρίδα μας κατέχει την πρωτία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με 300.000 εκτρώσεις ετησίως.

Τέλος, οι συντονίστριες των συζητήσεων σε συνεργασία με την εισηγήτρια, κατέληξαν σε ένα συμπερασματικό επίλογο ο οποίος έχει ως εξής:

  • Οι σύγχρονες ιδεολογίες που γνωρίζουν μεγάλη εξάπλωση μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, έχουν αναγάγει σε δόγμα του πολιτισμού μας την με οποιοδήποτε τρόπο ικανοποίηση των γενετήσιων ενστίκτων, καθιστώντας τους εφήβους και νέους, έρμαια των επιθυμιών τους.
  • Συνέπειες αυτού του ασύδοτου κυνηγιού της ηδονής, είναι οι αυτοκτονίες λόγω ερωτικής απογοήτευσης, τα αυξανόμενα ποσοστά εκτρώσεων, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, ο αλκοολισμός και η χρήση ναρκωτικών.
  • Ο διαχωρισμός του ηδονιστικού στοιχείου από την γενετήσια λειτουργία είναι κάτι έξω από τη φύση, πράγμα που διαταράσσει ψυχοσωματικά τον όλο άνθρωπο.
  • Η γνήσια αγάπη και ο σεβασμός πρώτα απέναντι στον Θεό και έπειτα απέναντι στον πλησίον, πρέπει να εμπνέονται στα παιδιά σε νηπιακή ηλικία από τους γονείς, γεγονός που θα τα καθιστά πιο υπεύθυνα από νωρίς αλλά και να σχετίζονται αργότερα με το άλλο φύλο ενσυνείδητα και με επίγνωση.
  • Η ζωντανή μυστηριακή ζωή θωρακίζει τον άνθρωπο απέναντι στον  καθημερινό βομβαρδισμό που δέχεται από τους θιασώτες του πανσεξουαλισμού.
  • Μόνο με τέτοια πνευματικά εφόδια ο νέος μπροστά στο δίλημμα, "σχέση ζωής ή σχέσεις στιγμής;" θα επιλέξει να μην σπαταλήσει τον εαυτό του πνευματικά και σωματικά στις πρόσκαιρες σωματικές απολαύσεις, αλλά με καθαρό βλέμμα και σκέψη να μπορεί να επιλέξει την μία και μοναδική σχέση της ζωής του που θα τον οδηγήσει στο Μυστήριο του γάμου και από εκεί στην θέωση.
  • Άλλωστε όπως αποδείχθηκε, και οι βασικές ψυχολογικές, κοινωνιολογικές, ιατρικές και ηθικές αρχές συγκλίνουν στην μία και υγιή σχέση Ζωής και Αγάπης. Και όπως είχε γράψει ο γιατρός και θεολόγος Niedermayer "Δεν υπάρχει κάτι που να είναι ηθικά σωστό και παράλληλα βλαπτικό για την υγεία. Αιώνες έχουμε να δούμε στα νοσηλευτικά ιδρύματα ασθενείς λόγω χριστιανικής ζωής".

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος μας κ. Καλλίνικος, ο οποίος και επευλόγησε την έναρξη της συναντήσεως αυτής, επίσης την επιλόγησε προτρέποντας τους νέους να παραμείνουν σταθεροί και ακέραιοι στις προκλήσεις των καιρών.

7panellinia4

Ο Αιδεσιμώτατος π. Στυλιανός Τομαής, ως Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του ΝΕ.Ο.Σ, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες της Επιτροπής προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο μας και τους υπόλοιπους Αρχιερείς τόσο για την ενεργή συμμετοχή τους στην συνάντηση αυτή όσο και για τις ευγενικές τους χορηγίες δίχως τις οποίες δεν θα πραγματοποιόταν αυτή η συνάντηση.

7panellinia12

Ευχαριαστίες εκφράστηκαν προς: την Ιερά Αρχιεπισκοπή για την προσφορά των κερασμάτων και την διάθεση του έμψυχου υλικού που βοήθησε στις προετοιμασίες, την Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς για την διάθεση των αναψυκτικών και του καφέ, την Ιερά Μητρόπολη Αττικής για την διάθεση του κινητού τηλεφώνου που κληρώθηκε και τέλος την Ιερά Μητρόπολη Φυλής και Ωρωπού για την διάθεση των αναμνηστικών DVD της περσινής συναντήσεως. Επίσης τον Δήμαρχο Γαλατσίου κ. Γεώργιο Μαρκόπουλο και τους συνεργάτες του ήτοι: τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Εμμανουήλ Ελευθερίου, τον Πρόεδρο της ανώνυμης μονομετοχικής Εταιρείας του Δήμου κ. Ευάγγελο Μπουγιούκα, τον διευθύνοντα Σύβουλο της ΑΕ κ. Γεώργιο Σωφρονά και την κα Κατερίνα Χριστοδούλου για την ολοπρόθυμη συνεργασία και προσφορά τους και όλως ιδιαιτέρως τον Γαλατσιώτη κ. Γεώργιο Κυριακόπουλο ο οποίος στήριξε και στηρίζει αθόρυβα, όπως εκείνος γνωρίζει, το εν γένει έργο της Εκκλησίας μας. Επίσης ευχαριστίες εκφράστηκαν προς τον φιλανθρωπικό Σύλλογο της Ι.Μ.Ω.Φ. «Άγιος Φιλάρετος ο Ελεήμων» και την κα Ειρήνη Αρχοντούλη η οποία και είχε την ευθύνη της διοργάνωσης της έκθεσης βιβλίου, τον αδελφό Κωνσταντίνο Τούμπα για την ευγενική προσφορά του να καλύψει φωτογραφικά το γεγονός, τον αδελφό Μαγδαλινό Νικόλαο για την βιντεοσκόπηση καθώς και τον Αγιογραφικό οίκο Κωνσταντίνου Δημητρέλου για την ευγενή διάθεση των αναμνηστικών καλλιτεχνημάτων τα οποία προσφέρθηκαν στους Αρχιερείς, τον Δήμαρχο και την εισηγήτρια. Τέλος τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής και όλα εκείνα τα παιδιά που αφιέρωσαν χρόνο και κατέβαλαν προσπάθειες για ένα άρτιο αποτέλεσμα.

7panellinia6

Ευχόμαστε τα όσα ψυχωφελή ακούστηκαν και συζητήθηκαν να γίνουν κτήμα των νέων παιδιών, τείχος ανάσχεσης στα ορμητικά ρεύματα της εκκοσμίκευσης και του εκφυλισμού των ημερών μας, καθώς και στήριγμα στον αγώνα τους να παραμείνουν Χριστιανοί με ενεργό πνευματική ζωή μέσα σε μία σταδιακά αποχριστιανοποιημένη κοινωνία.